Letní školy Digital Humanities

Existuje celá řada možností, jak si rozšířit vzdělání v oblasti Digitálních humanitních věd. Kromě formálního vzdělávání, jakým jsou například bakalářské nebo magisterské programy, nebo samostatné kurzy, je možné absolvovat jednu z tzv. Letních škol Digitálních humanitních věd.

28. 6. 2022

Bez popisku

Letní školy jsou většinou vícedenní až týdenní událostí, kde se studenti formou intenzivního kurzu seznámí s celou řadou nástrojů a metod pro použití v oblasti DH. Kromě workshopů kódování, GIS nebo třeba počítačové analýzy textu jsou na některých letních školách také přednášky, kde jsou představovány nejnovější výzkumy z digitálních humanitních věd.

Lákadlem letních škol je ale především setkávání s dalšími studenty a velmi často známými vědci v oblasti digitálních humanitních věd, kteří jsou na letní školy často zváni jako lektoři. Pokud byste se chtěli zúčastnit, nebo se třeba jen inspirovat, zde je přehled těch nejznámějších Letních škol Digitálních humanitních věd.

The Digital Humanities Oxford Summer School

11. 7. – 15. 7. 2022

Oxfordská letní škola je jednou z největších co do počtu účastníků, ale také s programem plným expertů z celého světa. Na letošním programu jsou kromě úvodní přednášky “Introduction to Digital Humanities” přímo od profesorů a knihovníků z Oxfordu také Aplikovaná analýza dat, Linked data, Text encoding nebo Digitální kulturní dědictví.

WEB UDÁLOSTI

European Summer University in Digital Humanities Leipzig

2. 8. – 12. 8. 2022

Pokud byste hledali letní školu trošku blíže k nám, Evropská letní univerzita v Lipsku je tou pravou událostí. Program této letní školy je kombinací přednášek, workshopů, hands-on seminářů ale také prezentací projektů nebo poster session jako byste našli tradičně na konferencích. Hlavním tématem letošního ročníku je Kultura a technologie, nicméně mezi tématy najdete Distant reading, Stylometrii, použití umělé inteligence v Digitálních humanitních vědách, ale také například přednášky o kreativitě ve výzkumu nebo managementu projektů v DH.

WEB UDÁLOSTI

Baltic summer school of Digital Humanities

26. 7. – 29. 7. 2022

Zajímavou událostí, která probíhá hybridní formou (tedy prezenčně i Online), a je na rozdíl od dalších zdarma, je Baltic summer school of Digital Humanities, která se koná na konci července v Lotyšsku. Hlavním tématem letošního ročníku Data mining v novinách. Rozhodně se ale nejedná jen o událost zajímavou pouze pro žurnalisty. Workshopy se budou věnovat tématům jako je Strojové učení, programování a vizualizace v Pythonu, nebo Digitální historie. Kromě toho se setkáme také s datovou žurnalistikou, nebo Sense making a teorií sítí.

WEB UDÁLOSTI

V posledních letech se letní školy pořádají také v Chorvatsku (Bal-Adria Summer school on Digital humanities), nebo v Benátkách (Venice Summer School in Digital and Public Humanities).


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info