Nástroje pro vizualizaci dat

Vizualizace dat je poměrně obsáhlá problematika, která zahrnuje vytváření a studium vizuálních reprezentací. Ty mohou mít různé podoby od grafů, infografik až po interaktivní 3D modely. Výzkumníci si dnes mohou vybrat z široké nabídky specializovaných i komplexních nástrojů, které umožňují data znázornit rozličným způsobem. Pojďme se na některé podívat.

7. 12. 2023 Kateřina Müllerová

MS Excel

MS Excel je asi nejznámější nástroj, který lze použít k různým účelům, včetně vizualizace dat. V Excelu lze vytvořit především řadu různých grafů.

  • Sloupcové grafy jsou nejběžnějším typem grafů. Jsou užitečné pro zobrazení porovnávání velikostí kategorií nebo hodnot, trendů v datech v průběhu času a relativních změn v datech.
  • Výsečové (koláčové) grafy se hodí spíše na zobrazení menšího počtu hodnot – většinou se nezobrazuje více než pět, šest výsečí. Graf potom vypadá nepřehledně a těžko se v něm orientuje. Pokud jich máme víc, bude se nám hodit jiná forma grafu. 
  • Spojnicové grafy se hodí pro zobrazení trendů a změn v čase.
  • Mezi odbornější statistické grafy, které lze v Excelu vytvořit patří histogram, krabicový graf (boxplot)a korelační diagram.

RAWGraphs

RAWGraphs je open-source nástroj pro vizualizaci dat, který umožňuje snadno importovat data a vytvářet různé druhy grafů a vizualizací. Inspiraci můžete načerpat  ve veřejné galerii.

Na YouTube si můžete prohlédnout několik tutoriálů, které vás nástrojem provedou a naučí vás s ním pracovat.

Tableau

Dalším nástrojem je Tableau, který se používá k reportování a analýze velkých objemů dat. V Tableau můžete snadno vytvářet analýzy, vizualizace, tvořit přehledy nebo interaktivní dashboardy. Doporučujeme také nahlédnout do Tableau Public komunity, kde uživatelé sdílejí své výtvory.

V Tableau Public komunitě najdete také Viz of the Day (vizualizaci dne).

Infogram

Infogram je nástroj pro tvorbu infografik a grafů. Jeho rozhraní je přívětivé i pro uživatele bez rozsáhlých zkušeností s navrhováním nebo kódováním. Infogram nabízí řadu šablon pro různé typy grafů, diagramů a infografik, což usnadňuje vytváření vizuálních reprezentací – inspirovat se můžete v galerii vytvořené uživateli Infogramu.

Blender

Blender je software, který nabízí široké spektrum funkcí pro tvorbu 3D modelů, animací, vizuálních efektů, uměleckých děl a mnoho dalšího. Uživatelé mohou např. přidávat textury, materiály a barvy ke svým 3D modelům, což umožňuje vytvářet realistické a podrobné povrchy.

Bez popisku

Sketch up

SketchUp je software pro 3D modelování. Jedná se o uživatelsky přívětivý nástroj, který je vhodný jak pro začátečníky, tak pro zkušenější uživatele, kteří potřebují rychle vytvořit jednoduché 3D modely pro různé účely. SketchUp se používá v mnoha odvětvích, včetně architektury, designu, stavebnictví, ale i herního vývoje.

Bez popisku

Další nástroje 

Kurzy


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info